Jurasović: Kad sve sumiram najbitniji je prelazak omladinaca u prvi tim

19 Dec

Omladinska selekcija FK Čukarički prvi put u istoriji kluba igrala je ove sezone Ligu šampiona mladih iz koje je nesretno eliminisana u drugom kolu od norveškog Rozenborga u nadoknadi vremena, a šef stručnog štaba Mihajlo Jurasović sumirajući tu polusezonu kaže da je zadovoljan jer su pokazali da "više nego ravnopravno" igraju sa najboljim timovima i jer su se njegovi igrači odužili klubu na najbolji mogući način.

"Kada bih pravio retrospektivu svega urađenog stavljajući tu igre, rezultat, takmičenje i sve ostalo što prati omladinski fudbal kao najbitniju stvar apostrofirao bih prelazak igrača u seniorski tim. Mislim da je to najveći dobitak za sve nas, za igrače, a naročito za klub koji je mnogo uložio u omladinsku školu", rekao je Jurasović za klupski sajt.

Nedavno, po završetku jesenjeg dela prvenstva za omladince, njih osmorica su se priključili prvom timu na treninzima: Sava Radić, Nemanja Milojević, Stefan Šapić, Zehrudin Mehmedović, Predrag Jovanović, Marko Ilić, Stefan Veličković i Marko Šarić. U seniorskoj ekipi obezbeđeno mesto već ima osamnaestogodišnji Erhan Mašović.

Jurasović ističe da kad sve sabere ne može biti nezadovoljan onim što su omladinci uradili u prethodnom periodu za klub.

Osvajanjem titule u domaćem prvenstvu 2015/16. posle pobede Crvene zvezde u finalu omladinci su se plasirali u Ligu šampiona mladih. U prvom kolu pobedili su slovenačke Domžale ukupnim rezultatom 5:2, a u drugom izgubili od Rozenborga 2:1 iako su u prvoj gostujućoj utakmici imali prednost od 1:0 u Beogradu su eliminisani u poslednjim minutima utakmice odnosno penalom u 88. i drugim golom u nadoknadi vremena.

"Nisam zadovoljan, jer mislim da smo realno bolji tim od Rozenborga i da nas je samo splet nesretnih okolnosti izbacio iz daljeg takmičenja, ali sam zadovoljan jer smo pokazali da više nego ravnopravno možemo da igramo sa najboljim timovima koji imaju buduće prvotimce i učesnike seniorske Lige šampiona. Sve ukupno je najveći uspeh omladinske škole Čukaričkog do sad i postigli smo ga zajedno svi mi koji smo neposredno bili uključeni u to, svi treneri u klubu i svako iz svog domena posla", naveo je Jurasović.

Upitan da li se slaže sa konstatacijom da u fudbalu ništa nije slučajno kad je reč o ispadanju njegove ekipe iz Lige šampiona mladih on je zaključio da iako misli da je Čukarički trebao da prođe dalje, da je negde napravljena greška zbog koje nije nastavljeno učešće u prestižnom takmičenju."Igrači su zaslužili ono što im se dešavalo u smislu da su u izuzetno jakoj konkurenciji najboljih klubova pokazali da su kvalitetniji tim. Fudbal je takva igra gde ulažete mnogo truda, napora i ništa vam ne garantuje da ćete ostvariti uspeh. Čukarički je na najbolji mogući način reprezentovao srpski omladinski fudbal i svi koji su pratili shvatili su da smo nezasluženo ispali iz daljeg takmičenja. Zaključak je da negde sve morate da zaslužite, iako mislim da smo trebali da prođemo u naredno kolo negde smo napravili grešku i zato smo ispali".

Govoreći o spontanoj rekaciji koju je kamera zabeležila tokom revanš utakmice drugog kola kad je Jurasović odskočio od zemlje i zavrteo se u krug trener pojašnjava da je ekipa Čukaričkog u tom mementu bila na milimetar do postizanja gola, ali i da mu takve reakcije ipak nisu svojstvene. "Obično ne ragujem kad dajemo ili primamo golove, jer jedno i drugo smatram normalnim stvarima u fudbalskoj utakmici. Bilo je više situacija u tom meču gde smo bili bukvalno na milimetar od postizanja gola koji bi nas odveo u dalje takmičenje i u jednom trenutku nisam mogao da verujem kako lopta nije htela u gol i odreagovao sam onako kako obično ne reagujem. Mi smo skloni da pobede pretvaramo u euforiju, a poraze u tragediju. Fudbalska karijera tih momaka nije se završila ispadanjem iz daljeg takmičenja. Oni će sigurno doživeti još mnogo takvih utakmica, kao što će se i mnogo puta radovati. To sam pokušao da im objasnim i nakon teškog poraza za nas iako je u takvim trenucima teško gledati mlade, razočarane ljude koji su dali svaki deo sebe da bi ostvarili uspeh. Bitno je da igrači iz ovoga izvuku pouku da nauče i da gube i da pobeđuju".

Jurasović je dodao i da bi verovatno rezultat na polusezoni omladinske selekcije u domaćem prvenstvu bio bolji da se nisu sve vreme prilagođavali kalendaru Lige šampiona mladih. Čukarički je šesti nakon 17 kola sa 28 bodova. "Verovatno bi rezultati u prvenstvu bili bolji iako ni sad nisu za pocenjivanje. Pobornik sam ideje da se igrači navikavaju da igraju u ritmu sreda-nedelja, a realna slika je da je to u ovom trenutku dosta potrošilo igrače. Ambicije su kao i do sad da igramo dobro, napadački i stvaramo moderne igrače koji će biti sposobni da igraju za seniorski tim odnosno ne samo da igraju već vrlo brzo da budu nosioci igre Čukaričkog. To što je određeni broj igrača prešao u prvi tim smatram možda najvećim uspehom svih nas, a ujedno to će time biti više prostora za neke druge igrače u omladinskoj selekciji koji takođe imaju odličan fudbalski potencijal. Da li će se rezultat poklopiti ili ne smatram sekundarnim u ovom trenutku".

Omladinski tim je od pre nekoliko dana na zasluženom odmoru i okupljaju se 15. januara, a prvenstvo se nastavlja sredinom marta.